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 Re:  Article 7 - HOURS OF WORK 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

COLLECTIVE AGREEMENT  
JOINT INTERPRETATION UPDATE 

Date: June 24, 2016 

SUN #: 16-002 

Issue:  7.12 Weekends Off 
 
 (a) Insofar as the regular operation of the Employer will permit, Employees shall 
receive a minimum of three (3) weekends off in an identified six (6) week period. 
Criteria for determining where operational requirements permit shall be based on two 
hundred and twenty-four (224) hours per an identified six (6) week period.  And in any 
case an Employee shall not work more than three (3) consecutive weekends.  If the 
results will allow the implementation of any or all Articles 7.10, 7.12 (a) and 7.12 (c) (i) 
without changing the make up for personnel complement, then this provision shall be 
put into effect.  However, Employees shall receive a minimum of two (2) weekends off 
in an identified five (5) week period.  In any case an Employee shall not work more 
than three (3) consecutive weekends in a row. 
 

(b) An Employee on OTFT status shall not be required to work more than three 
(3) consecutive weekends unless the Employee requests otherwise in writing.  
Waiver of the premium for consecutive weekends shall only be at the initiation and 
written request of the Employee and may be rescinded at any time.  Copies of all 
consecutive weekend premium waivers shall be forwarded to the Local of the Union 
at the time they are received by the Employer.  The definition of a weekend shall be 
as set out in Article 7.02 (c).  It is understood that the Employee has the 
responsibility of bringing to the attention of the Employer that she has worked the 
three (3) previous consecutive weekends and that her being required to report for 
duty would violate the intent of this provision.  Failure to do so would result in waiver 
of any claim to a violation of Article 7.12 (a) or 7.12 (c) (i). 
 
 (c) Home Care Employees 
 
 (i) Full-Time Employees 
 

Full-time Employees shall receive as great a number of weekends off as 
reasonably possible with a minimum of two (2) weekends off in any three 
(3) week period.  Deviation from the above shall be at the request of the 
Employee with the agreement of the Employer. 

 
 (ii) OTFT Employees 
 

An Employee on OTFT status shall not be required to work more than one 
(1) weekend in two (2) unless there is mutual agreement as in Article 7.12 
(b) above.  Rural Employees may be required to work a maximum of two 
(2) weekends in any four (4) weekends, only when a relief Employee is not 
available to work; otherwise, rural Employees shall have one (1) weekend 
off in two (2) weekends. 
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Interpretation Guidelines:  
 
Article 7.12 (b) and (c) (iii) 
 
This provision applies to employees who have been hired as OTFT-casual 
and OTFT-JS and OTFT-RPT who have elected to work additional hours 
beyond their regular number of hours and shifts as provided in Article 27.09, 
Notification of Successful Applicant. 
 
The waiver referred to in 7.12 (b) and (c) (iii) does not apply to regularly 
scheduled weekends as part of a master rotation for OTFT-JS and OTFT-RPT.  
This language pertains to casual shifts (outside of regular OTFT-JS and OTFT-
RPT scheduled hours) on the weekend which may trigger four consecutive 
weekends.  It is these casual shifts for which the employee may waive the right 
to premium pay. 
 
Note: Article 7.12 (c) (iii) applies to employees working in home care in addition 
to working casual hours in another unit/facility/agency. 

 

 

If the relief Employee is not made available and the Employee has to work 
more than two weekends in four, then the Employee shall receive double 
times (2x) her regular rate of pay for all hours so worked. 
 
It is understood that the Employee has the responsibility of bringing to 
the attention of the Employer that she has worked the previous 
weekend(s) and that her being required to report for duty would violate 
the intent of this provision.  Failure to do so would result in waiver of 
any claim to a violation of this Article. 

 
 (iii) OTFT Employees Working in Additional Unit/Facility/Agency 
 

An Employee on OTFT status who works in an additional 
Unit/Facility/Agency outside of Home Care, shall not be required to 
work more than three (3) consecutive weekends unless the 
Employee requests otherwise in writing.  Waiver of the premium for 
consecutive weekends shall only be at the initiation and written 
request of the Employee and may be rescinded at any time.  Copies 
of all consecutive weekend premium waivers shall be forwarded to 
the Local at the time they are received by the Employer. 
 
It is understood that the Employee has the responsibility of 
bringing to the attention of the Employer that she has worked the 
previous weekend(s) and that her being required to report for duty 
would violate the intent of this provision.  Failure to do so would 
result in waiver of any claim to a violation of this Article. 
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